Obilježen Dan ružičastih majica

U utorak, 25.veljače, pedagoginja je s učenicima 7. razreda održala pedagošku radionicu na temu prevencije nasilja. Pedagoškom radionicom obilježili smo dva dana – Dan sigurnijeg interneta i Dan ružičastih majica.

Nakon kratkog uvoda na temu Upoznajmo i prepoznajmo e-nasilje, učenici su zajednički prodiskutirali o jednom primjeru elektroničkog nasilja te sami izvukli zaključke kako se možemo zaštititi te kako se odgovorno ponašati na internetu, s posebnim naglaskom na ponašanje na društvenim mrežama.

Kako se među današnjim učenicima često znaju pojaviti trzavice, vrijeđanja, izrugivanja, mi smo u školi prepoznali da je važno raditi na boljim odnosima tako da smo na kraju radionice odradili aktivnost za razgibavanje i širenje lijepih riječi i poruka. Svaki je učenik dobio prazan papir na leđa pa su ostali učenici morali šetati po razredu i napisati nešto lijepo o svakome. Poruka je bilo raznih (lijepa, pametna, dobra prijateljica, dobar, smiješan, zabavna, ima lijep osmijeh i slično). Nekolicina je učenika svoje poruke željela pročitati naglas, a svi su svoje ispunjene papire ponijeli za uspomenu.

Na sam Dan ružičastih majica, učenici i nastavnici obukli su ružičasto u znak podrške prevenciji vršnjačkog nasilja. Već tradicionalno, ovaj dan smo ovjekovječili zajedničkom fotografijom. Osim fotografiranja, učenici 5. razreda su s knjižničarkom razgovarali o vršnjačkom pritisku i nasilju. Kroz nekoliko igara učenici su naučili kako u svakom od nas postoji nešto dobro i da dobre strane treba isticati, a loše pokušati ispraviti. Nakon edukativnog filma naučili su razlikovati vršnjački pritisak od vršnjačkog nasilja.

Nadamo se da će učenici nakon ovakvih radionica graditi bolje odnose ispunjene lijepim riječima, a ne ružnim.                                                        Ivana Kaluđer i Kristina Tidlačka

Comments are closed.